• canada
 • Home
 • Bestemmingen
 • Noord Amerika
 • Canada
 • Canada 2010 III

Canada 2010 III

Achter de wolken schijnt helemaal geen zon!

Regen klettert werkelijk tegen onze tent aan. Buiten is het grijs, mistig en uitzichtloos. Al dagen fietsen we in dit druilerige weer. Diep weggedoken in onze regenjassen, terwijl de vrachtwagens en RV's ons voorbij razen. Nee, dit is niet wat we voor ogen hadden toen we door Canada wilden fietsen... 

In Revelstoke nemen we een rust- en bezinningsdag... Die we uiterwaard in de regen moeten doorbrengen. In het informatiecentrum worden we vriendelijk geholpen, misschien heeft ze wel medelijden met ons... We zullen best sip kijken! We willen geen vluchtstroken meer, geen vrachtwagens en geen RV's, we willen rust! Samen bestuderen we de kaart, er zijn genoeg zogenaamde backcountry weggetjes, maar die zijn bijna allemaal doodlopend en om nou steeds heen en weer te gaan fietsen, zien we ook niet zitten. Ten zuiden van Revelstoke liggen de Kootanay Rockies en hier zien we mogelijkheden! We hebben er meteen weer zin in, een nieuwe route is geboren!

 MG 3218

Wat een verademing! Rust, leegte en een onverharde weg! Alles om ons heen is veranderd, nou ja, bijna alles... De regen valt nog steeds met bakken uit de hemel! Als we Trout Lake achter ons laten en bezig zijn met een beklimming over de onverharde weg, worden onze banden de modder ingezogen. Het regent zo hard, dat onze Gore-tex jas en regenbroek na twee uur de geest geven en het water rijkelijk door laat stromen. Er is werkelijk geen droge draad meer op mijn lijf. En dan die weg, prachtig (denken we, want we fietsen het merendeel in de wolken).. De rust en stilte zijn zeker fijn, maar de beklimming... Dat is een ander verhaal. Meestal gaat het zo: stuk klimmen van 6 à 7 procent, dan een stuk van 10 à 12 procent en dan een korte steile afdaling, net iets minder dan we geklommen zijn. Hierna herhaalt zich dit ritueel weer en nog een keer en nog een keer.. Diegene die deze weg ooit zo gemaakt heeft, moet wel into SM zijn!

 MG 3539

"Jemig, wat jeuken die muggenbulten hier zeg! Wat zijn dat voor bloeddorstige monsters en wat voor gif laten ze in mijn lijf achter? En waarom laten ze überhaupt gif achter? Neem gewoon wat bloed mee en verdwijn stilletjes uit mijn leven!"
"Ach, in Alaska was het veel erger! Het valt best wel mee." mompelt Elmar terwijl hij de Azaron als zonnebrand over zijn lichaam uitsmeert. Het valt ook best wel mee, maar die paar bulten die we hebben, zijn wel hardnekkige krengen en jeuken als de brandweer!

 MG 3706

"El, kom eens kijken!" Ik sta in mijn onderbroek in het washok, klaar om onder de douche te springen van het Yahk Motel Campground in de wereldgemeenschap Yahk. Het dorp telt 160 zielen. 
"Wat is er nou weer?" zuchtend komt Elmar aanlopen, denkend dat ie weer een spin naar het hiernamaals moet verbannen.
"Nou, moet je zien. Die onderarm is helemaal rood en dik en er loopt zo'n rode lijn richting mijn oksel... Dat is volgens mij niet goed."

Ingrid, de van oorsprong Weense eigenaresse van de camping en het motel, kijkt naar mijn arm en is het met ons eens dat dit een infectie is, waar snel wat aan gedaan moet worden. Maar ja, Yahk heeft uiteraard geen dokter, laat staan een ziekenhuis. Bovendien kunnen wij moeilijk 'even' naar een ziekenhuis fietsen. 
Ingrid aarzelt niet en belt 911, na wat doorverwijzingen, een antwoordapparaat en een verbroken verbinding, krijgt ze het eindelijk voor elkaar en wordt er een ambulance naar Yahk gestuurd. Ruim een half uur later stopt 'ie voor de deur, maar goed dat ik geen hartaanval heb!?!

 MG 3672

Met loeiende sirenes scheuren we door de bergen naar Creston. Oké, nu overdrijven we.. ;) Ik word wat gecheckt door het ambulancepersoneel, ze stellen dezelfde diagnose en brengen ons in een rustig tempo terug naar Creston, waar een ziekenhuis is. Daar moeten we nog een uur op de dokter wachten, zelfde diagnose: ontsteking met kans op bloedvergiftiging ofzoiets, vandaar die streep. Ik krijg antibiotica en ontstekingsremmers mee. Terug geen fancy rit in de ambulance, maar gewoon met een taxi naar Yahk.
De volgende dag stappen we gewoon weer op de fiets, alleen zijn die ontstekingsremmers voorzien van een rode sticker en val ik zowat in slaap, zo duf.
Wat is een fietsvakantie tenslotte zonder een bezoek aan het lokale ziekenhuis? Zo kunnen we mooi een vergelijkend warenonderzoek doen!

Related Articles

About the Author

Elmar & Ellen

Elmar & Ellen

Wij zijn Elmar en Ellen van Drunen. Sinds wij elkaar leerden kennen in 2003 zijn we op de fiets gestapt om zo de wereld te verkennen. Vanaf september 2013 fietsen wij twee jaar door Zuid- en Noord-Amerika.

Elmar is fietstechnicus en heeft jarenlange ervaring met het testen van reisfietsen. Hij heeft vele artikelen gepubliceerd in Bike&trekking Magazine.

Ellen is fotograaf en communicatiemanager, meer info op haar website.

Lees hier meer over ons.

Comments (6)

 • Simon en Lenie

  Simon en Lenie

  14 July 2012 at 11:52 | #

  Lieve El en El.
  Wat een verhaal zeg zoveel regen hadden jullie zeker niet verwacht.
  En ook die ontsteking van Elmar was niet zo,n pretje.
  Hopen dat het daar maar bij blijft.
  Gaat het nu weer goed met hem.
  Heeft hij er pijn aan
  Zorg goed voor jullie zelf.
  Maak er wat van.
  Liefs Paps en Mams xxxx

  reply

  • Elmar & Ellen

   Elmar & Ellen

   14 July 2012 at 11:53 | #

   Hoi ma,
   We wisselen elkaar af... Deze keer was het mijn (Ellen) beurt voor een ziekenhuisbezoekje.... 
   Alles gaat nu weer goed, jeuk neemt af, zwelling ook, streep gaat niet verder! 
   En nee, we hadden deze periode uitgekozen vanwege de heldere luchten!
   Groetjes uit Cranbrook!

   reply

 • Blanche

  Blanche

  14 July 2012 at 11:54 | #

  Je zou toch bijna niet meer met dat kind op sta durven. Regen, vliegtuig missen, afgronden, de weg kwijt raken, opgesloten worden in een champagnekelder en ziekenhuisbezoek troef! 

  Sterkte Ellen!

  reply

 • Marco

  Marco

  14 July 2012 at 11:54 | #

  Ik heb toch geleerd dat Canada aan dezelfde kant van de evenaar ligt als NL. Het zou daar toch ook zomer moeten zijn? Hoe kan dat nou: kou, regen, sneeuw, het klinkt meer als winter. Ik heb echt met jullie te doen, en dan nog een bloedvergiftigi ng, toemaar.
  Knap hoor dat je doorzet!
  Sterkte en toch nog plezier gewenst,
  Marco

  reply

 • Pa, Ka en Hugo

  Pa, Ka en Hugo

  14 July 2012 at 11:54 | #

  Lieve El en El,

  Uit het bericht begrijp ik dat de medicijnen gelukkig aanslaan. Het is wel weer schrikken na zo'n bericht.

  Heel veel sterkte toegewenst en toch nog wat mooi weer dagen toegewenst.

  Liefs

  Henk Karen Hugo

  reply

 • Elmar & Ellen

  Elmar & Ellen

  14 July 2012 at 11:55 | #

  Even een korte update: alles gaat weer goed met mijn arm, zwelling is weg en rode streep ook bijna, dus no worries!

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

Get in touch

Partners

Santos Bicycles vaude40px kronemeijer40px

Populaire blogs

Onze locatie

Hier zijn we nu!

Fietsjunks

Fietsjunks

El & El

Facebook

Like ons!

Twitter

Tweet!