• chili
 • Home
 • Bestemmingen
 • Zuid Amerika
 • Chili
 • Carretera Austral

Carretera Austral

Route: Villa O'Higgins - Cochrane - Coihayque - Puyuhuapi - Futaleufu - Trevelin - Bariloche - San Martin de los Andes

Een stralende zon en stoffige en zeer slechte 'ripio' wegen. In de verte zicht op gletsjers, watervallen om ons heen en turquios gekleurde meren. Ja, we zijn op de Carretera Austral!

Op de eerste dag vanuit Villa O'Higgins na hebben we geen druppel regen. Het quick loopt soms op naar de dertig graden, zweet druppelt van onze gezichten en stof blijft aan ons plakken. 's Avonds parkeren we de tent regelmatig nabij een riviertje of op een verlaten strandje bij een meer, waar we een skinny dip nemen om het zweet en het stof van ons af te wassen. De nachten zijn donker en het is stil. Geen auto's, geen wind, gewoon geen geluid.. behalve ons gesnurk natuurlijk! We slapen heerlijk.

 Cuevas de Marmol
Puerto Rio Tranquilo is klein. Een paar restaurantjes, een verdwaalde hospedaje en een aantal achtertuincampings. Maar het stikt er van de toeristen! Motorbootjes gaan af en aan naar de 'Cuevas de Marmol'. Wij huren een kayak en volgen in een veel rustiger tempo. De verlaten strandjes zijn van ons en de kleine grotten ook. Hier komt geen motorboot, hier kunnen alleen wij doorheen manouvreren. De grotten schitteren in het diep gekleurde meer en we bekijken dan ook op ons gemak deze bijzondere plaats. Helaas steekt de wind weer op en moeten we op de terugweg nog aardig bikkelen tegen de golven in. Ruim 5 uur zijn we op het water geweest en onze armen voelen aan als was als we weer voet aan wal zetten, weer eens wat anders voor onze fiets-lichamen. 

Dé weg...
De slechte ripio wegen op de Carretera Austral maken diepe indruk op ons. Was het eerst de wind die onze dagafstand bepaalde, dan is het nu de weg. Er zijn dagen bij dat we ons afvragen wat we eigenlijk gezien hebben.. "Welke omgeving? Ik zag alleen maar stof, keien en zand vandaag!"
De kwaliteit varieert van hard gereden modder (echt een goede weg!), tot diep wasbord, gaten in de weg, losse grote keien en zand. Zeker in het Zuiden zijn de klimmetjes daarbij ook nog eens erg steil, 15% is geen uitzondering. Dat is op een goede asfaltweg al pittig, maar op losliggende stenen is dat vaak niet te doen en komt het toch regelmatig voor dat ik de fiets omhoog moet duwen. Niet dat dat eenvoudig is.. zelfs m'n voeten slippen weg! Omlaag is al niet veel beter. Kramp in onze handen om niet te hard naar beneden te stuiteren en om te voorkomen dat we vallen. Soms wil ik gewoon even loslaten en laat ik de fiets maar gaan... Gelukkig kan onze Santos Travel Lite dat makkelijk hebben, maar m'n kont is minder blij. ;)

Terug in Argentinië
Bij Villa Santa Lucia gaan we van de Carretera Austral af en fietsen we naar Futaleufu en verder naar het land van Maxima en Pomelo, ons favoriete drankje. Nationaal Park Los Alerces is het volgende doel. Een mooie, rustige weg slingert langs meren, over kleine passen en door bossen. Helaas heeft het park last van het Hanta virus en zijn alle campings en de meeste faciliteiten gesloten.. Jammer, want de vaak gratis campings liggen op mooie plekken. We zien veel kleine ratjes, de dragers van het virus, rondrennen.. eentje komt zelfs even snuffelen aan onze fietsen! Ze zien er eigenlijk wel lief uit! Maar met zoveel loslopende ratjes, is het toch verstandig dat we een nachtje in een motelletje blijven. 

Ruta de 7 Lagos
Via Bariloche fietsen we naar La Angostura, waar de zeven meren route begint. 110 kilometer of prachtige natuur. De dag dat we La Angostura bereiken, regent het. Ik dagdroom een beetje terwijl ik m'n capuchon wat verder over me heen trek, een verlengde Audi stopt naast me. Het elektrische raampje schuift geluidloos naar beneden, Maxima moedigt ons aan! Als ze erachter komt dat we Nederlanders zijn, nodigt ze ons uit om bij hen te komen eten vanavond. Haar broer, die een restaurant heeft in La Angostura kookt wel voor ons. "Maar, we hebben helemaal geen nette kleren!" "Ach, geeft niet", zegt Maxima. "Ik lig ook het liefst in joggingbroek en fleece trui op de bank!" Helaas bleef het bij een dagdroom en moeten we op de camping in het dorp gewoon ons eigen maaltje koken... maar... Elmar bakt wel pannenkoeken met spek voor ons!

De 7 meren route voldoet aan onze verwachtingen; mooie meren, leuke klimmetjes en een vrij rustige weg. We worden beloond met een leuk dorp aan het einde van de rit: San Martin de los Andes. We spreken af met Harry en Ivana, een Nederlands - Argentijns stel dat hier woont en wij begrijpen inmiddels wel waarom. San Martin is echt een leuke plek om te wonen! Harry en Ivana zijn ontzettend aardige mensen en hebben mooie verhalen van hun fietsreizen. Zijn foto's zijn prachtig en Elmar heeft zojuist zijn boek gekocht: 3x Mount Everest. Een bescheiden man, maar wel iemand die als derde Nederlander de 7 summits heeft beklommen. Voor ons een beroemdheid dus. :) Wij houden het bij fietsen, hoewel Elmar zit weg te kwijnen bij de Mount Everest.. heeft iemand nog een paar centen in een oude sok voor hem?

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Fietsjunks

Related Articles

Comments (13)

 • Marc

  Marc

  17 March 2014 at 08:28 | #

  Wat een mooie omgeving hebben jullie toch om in te fietsen. Ziet er geweldig uit!

  reply

 • Marjan

  Marjan

  17 March 2014 at 08:39 | #

  Waanzinnig mooi!

  reply

 • Henk Heijnen

  Henk Heijnen

  17 March 2014 at 09:55 | #

  Wat een ongelooflijke en onvergetelijke belevenis moet dit zijn. Wat een beelden!
  Bedankt voor het laten meegenieten!

  mvg, Henk Heijnen, Merksplas Belgie

  reply

 • ben huve

  ben huve

  17 March 2014 at 09:59 | #

  wauw, wat een landschap, en erg mooie plaatjes !

  Ben

  reply

 • Cora

  Cora

  17 March 2014 at 10:21 | #

  Wat een prachtige foto's!

  reply

 • Wubbe

  Wubbe

  17 March 2014 at 18:09 | #

  Grandioos, meer....meer..meer..

  reply

 • Wim Verhoef

  Wim Verhoef

  18 March 2014 at 23:05 | #

  Hoi Elletje's,
  Wat een doorzettingsvermogen hebben jullie. Petje af hoor. Opnieuw prachtige taferelen die mijn netvlies prikkelen.
  Volhouden en mij als volger heerlijk mee laten genieten stel ik zeer op prijs.
  Groetje's Wim Verhoef

  reply

 • Elmar en Ellen

  Elmar en Ellen

  19 March 2014 at 15:51 | #

  Allemaal, ontzettend leuk dat jullie reageren en natuurlijk bedankt voor de complimenten! Groetjes vanuit Pucon, Chili!

  reply

 • Ad

  Ad

  19 March 2014 at 20:58 | #

  Geweldig om mee te mogen genieten, van jullie verslag, van de foto's, van jullie avonturen.
  Wij moeten nog geduld hebben tot 3 september.

  reply

 • Pa en ma

  Pa en ma

  21 March 2014 at 16:47 | #

  Wat een mooi verhaal je moet echt een boek schrijven hoor en wat een prachtige foto,s weer we kijken uit naar de volgende reeks. Xxx

  reply

 • Pa

  Pa

  23 March 2014 at 15:33 | #

  Wat een mooi verhaal en dito dito foro's. Maar er is een ding in het verhaal wat ik niet helemaal bergrijp en dat is het volgende: ...behalve ons gesnurk natuurlijk! Ik begrijp hieruit Ellen dat je ook in de club van snurkers bent toegetreden. Dat is natuurlijk fantastisch en zeker ook voor Elmar. Zelf denk ik dat gezamenlijk nachtelijk gesnurk ongewenst bezoek van mens of dier bij de tent op afstand houdt. Enfin we zullen binnekort ook wel even horen hoe het met de poepjes gaat.
  Liefs vanons3en vanuit onze eigen Wildernis,
  pa

  reply

 • Frea Stetter

  Frea Stetter

  07 April 2014 at 08:46 | #

  Hallo kanjers,

  Wat geniet ik keer op keer van jullie belevenissen en de prachtige foto's. dit vraagt echt om in boekvorm te worden uitgegeven.
  Blijf genieten! Goeie reis.

  reply

 • Arno

  Arno

  15 July 2014 at 10:52 | #

  Prachtige site. Herken de foto's want ik heb in februari en maart daar gefietst met 6 vrienden maar dan van noord naar zuid. We kwamen jullie nog tegen even ten noorden van Villa Amengual. Wij waren op zoek naar een plek om te wildkamperen en jullie stonden toe te kletsen met 1 van ons (met de bob achter de Idworx) ik kwam er later bij met mijn mooie Avaghon die misschien nog wel door Elmar in mekaar gezet was. Nog veel fietsplezier op weg naar het hoge Noorden.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest. Optional login below.

Get in touch

Partners

Santos Bicycles vaude40px kronemeijer40px

Populaire blogs

Onze locatie

Hier zijn we nu!

Fietsjunks

Fietsjunks

El & El

Facebook

Like ons!

Twitter

Tweet!