We verwachten temperaturen van maximaal -20 graden Celsius, de zak mocht niet te groot zijn en niet te zwaar. Want we zouden natuurlijk niet elke nacht met -20 graden kamperen. We gingen op zoek naar een model rond de 1 kilo die voldoet aan onze eisen; dan kom je eigenlijk maar bij een materiaalsoort uit: dons. Dons is licht in gewicht, heel goed isolerend en klein te comprimeren. Nadeel is dat dons als het nat is haar isolerende kwaliteiten verliest. Maar daar heb je tegenwoordig ‘Aquadons’ voor en goede vochtwerende buitentijk.
Het bedrijf Cumulus zit in Polen en je kunt de slaapzakken alleen online bestellen, destijds slechts per mail. Nu is er een heuse configurator om je zak aan te passen, dat ging in 2013 gewoon per mail. En alles liep vlotjes! Na de verschillende slaapzakken vergeleken te hebben, kozen we voor de Teneqa 700.
We veranderden de kleur (zwart in plaats van blauw), voor de buitentijk kozen we Pertex Endurance, wat meer waterafstotend is en heel licht in gewicht. We behielden de gewichtsverdeling van 40% – 60% en ik (Ellen) liet nog wat extra dons toevoegen bij het voeteneind.
De slaapzak heeft ons door de koudste nachten in Bolivia heen geloodst, ziet er na dik twee jaar gebruik nog uit als nieuw en voelt heel prettig aan. De slaapzak bevalt ons zo goed, dat we inmiddels ook een lichte herfstzak aan het assortiment hebben toegevoegd: de Lite Line.
Pertex Endurance
1150 gram
850 cuin ganzendons
700 gram
-10 ℃
-18 ℃
-39 ℃
85/59 cm